Efectele curative ale apei in traditia ayurvedica

Ayurveda ne subliniaza care este rolul esential al apei in purificarea corpului si in procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al unei sanatatii bune este considerata a fi acumularea de toxine (ama). Toxinele reprezinta reziduu-ri provenite din mancarea nedigerata care se acumuleaza gradat in celule, in fluidele corporale si tesuturi. Aceasta acumulare toxica slabeste trupul si sistemul imunitar, cauzand imbatrinire si boala.
 
Sistemul Ayurveda ofera anumite terapii eficiente pentru eliminarea toxinelor, una dintre aceste terapii fiind USHNODAKA, ce presupune faptul de a bea apa calduta, care in prealabil a fost incalzita fara sa depaseasca punctul de fierbere. Prin incalzirea apei este incorporata incarcatura informationala a elementului subtil foc, care modifica proprietatile informationale si calitative ale apei. Aceasta terapie specifica din Ayurveda amplifica puterea focului digestiv, fiind binecunoscut faptul ca pe masura ce focul digestiv (agni) al fiintei umane este mai puternic si sistemul imunitar va fi mai puternic, si vigoarea fizica si tonusul psihic vor creste, iar starea de sanatate va fi mult imbunatatita.
 
O alta terapie specifica din Ayurveda este numita AUSHADHI-USHNODAKA, adica terapia de a bea apa calda in care au fost incorporate plante medicinale, apa care in prealabil a fost incalzita pana in apropierea punctului de fierbere, apoi racita usor si in final amestecata cu pulberi fine din plante medicinale. Dupa ce apa este incalzita si apoi racita, ea este amestecata cu pulbere fina de plante medicinale si lasata la macerat o anumita perioada de timp, ce poate fi cuprinsa intre cateva minute si 2-3 ore. Dupa macerare lichidul obtinut se strecoara sau se filtreaza si apa cu plante se incalzeste apoi usor, daca mai este cazul, cel mult pana la temperatura de 40 grade.
 
Acest procedeu este in special recomandat a se folosi de catre persoanele cu varsata mai mare de 40 de ani, cand procesele de absorbsie, asimilare si circulatie sunt intrucatva incetinite. De asemenea procedeul se recomanda la persoanele la care exista o mare acumulare de toxine (ama) in tesuturile corpului si in piele. Pielea uscata si flasca este un indiciu clar al acumularii de toxine, fapt care grabeste procesele de imbatranire si aparitia ridurilor. In acest caz, Ayurveda recomanda anumite plante specifice pentru reducerea toxinelor si refacerea elasticitatii pielii.
 
Postul alimentar, realizat doar cu apa calduta, in care se renunta complet la hrana pe o perioada limitata de timp, consumandu-se doar apa, reprezinta o terapie folosita cu succes in practicile stravechi ayurvedice.
 
Pe langa modalitatile de administrare interna, sistemul Ayurveda ofera de asemenea si un sistem amplu de terapii externe bazat pe folosirea eficienta a apei in scop terapeutic. Tratamentele ayurvedice de sudoratie cu aburi includ folosirea unor macerate din plante medicinale adecvate, recoltate in perioada optima din fiecare anotimp, in luna si momentul zilei clar specificate, astfel ca plantele sa asigure un maxim de eficienta. Baile terapeutice pot fi oferite fie ca parte a unor tratamente ayurvedice, fie ca parte a unui regim de viata santtos. Daca sunt respectate recomandarile legate de temperatura, presiune, adecvarea plantelor in concordanta cu tipul constitutional, baile au efecte vindecatoare remarcabile, incadrandu-se aici si efectul de reantinerire a trupului.
 
Asadar, in conformitate cu stiinta milenara a sistemului Ayuveda merita sa urmarim sa beneficiem la maxim de toate efectele binefacatoare pe care apa le poate genera organismului nostru.
 

Cura cu apa de izvor

 
Simplu si natural! O cura de exceptie!
Apa pura de izvor este elixirul tainic al vietii. Nevoia de a bea apa este una dintre cele mai importante necesitati vitale ale omului. A bea o apa curata si pura este o minunata improspatare pentru intreaga noastra fiinta.
 
Sanatatea omului depinde intr-o mare masura de starea de curatenie a stomacului. Atat trupul, cat si mintea noastra se bucura de mangaierea apei purificatoare.
 
Inainte:
In seara de dinaintea procedeului, nu vom consuma bauturi carbogazoase sau alcoolice.
 
Procedeul:
De indata ce ne trezim, inainte de a merge la baie sa ne spalam, vom bea, pe cat posibil intr-un interval de 5-10 minute, o cantitate de 1 litru pana la 1,3 litri de apa pura de izvor sau apa plata.
 
Dupa:
Dupa aceea, timp de 1 ora, nu vom manca nimic si nu vom bea altceva, decat doar putina apa.
 
Durata:
Se va proceda in mod similar, in fiecare dimineata, mai multe zile la rand.
 
Efecte:
Realizata zilnic, aceasta cura simpla poate favoriza vindecarea urmatoarelor afectiuni:
– dupa o zi de cura cu apa: constipatia, durerile de cap, tusea, bronsita
– dupa doua zile de cura cu apa: durerile de stomac, hiperaciditatea, gastrita
– dupa o saptamana de cura cu apa: bolile uro-genitale, reumatismul
– dupa o luna de cura cu apa: hipertensiunea, diabetul, cancerul in faze incipiente
– dupa trei luni de cura cu apa: tuberculoza pulmonara, paralizia, cancerul.
 
Atentie!
Aceasta terapie are si unele contraindicatii, in urmatoarele cazuri:
– hipertensiunea arteriala
– insuficenta renala
– insuficenta cardiaca
– glaucom
– edemele de orice natura
– chistele ovariene de dimensiuni crescute
– fibroamele uterine mari
– tumorile cerebrale
– bronsiectaziile
– rectocolita ulcero hemoragica si maladia crohn
– dizenteria si holera
– apendicita acuta
– adenomul de prostata
– vezica hipertona
– ruptura de perineu


Disclaimer / Declinarea responsabilității – Continutul acestui site are un scop informativ si nu poate fi considerat prescriptie medicala. Rezultatele mentionate sunt individuale, difera de la persoana la persoana si nu pot fi garantate in mod absolut de producatorul acestui aparat.